Lázasan készülsz az esküvődre, fejedben kezd összeállni, milyen dekort szeretnél. Az ennek szentelt pinterest boardon már sorakoznak az inspirációs képek. Egyszer csak egy lakásdekorációs boltban meglátsz valamit, ami pont illene az általad megálmodott stílusba. Logikus lépésnek tűnhet beruházni erre a dísztárgyra. De valóban spórolsz rajta?

Dekoros szemmel a rövid válasz a NEM.

Miért?
Mert általában a dekoráció árának nagyon kicsi hányadát, szinte elhanyagolható részét teszi ki a különféle dekorelemek, vázák, mécsesek, égősorok bérlése. Amikor dekorációs szolgáltatást veszel igénybe, akkor az ár jelentős részét képezi a virágok, mint alapanyag megfizetése, illetve maga a dekoráció megtervezése és kivitelezése. A dekoratőr feladata az, hogy minden ízléses, harmonikus és egységes legyen, hogy magával ragadjon a hangulat. Nem azért fizetsz neki elsősorban, mert kibéreltél tőle 10 méter égősort.

Mi történik akkor, ha magadnak szerzed be a dekorációs elemeket?

Az első problémád az lesz, hogy valószínűleg nehezen találsz olyan dekorost, aki el fogja vállalni az esküvődet. Hozott anyagból sokszor nehezebb dolgozni és megteremteni egy látványvilágot, mintha az ember teljesen szabad kezet kap. Ha mégis találsz dekorost, akkor nagy eséllyel nem fogja sokkal olcsóbban elvégezni a munkát, mintha a saját eszközeit használná, a fenti bekezdésben említett okból. A megvásárolt tárgyakat, ha szerencséd van, az esküvőd után el tudod adni, de valószínűleg csak jóval kevesebb pénzért.

„Saját magunknak dekorálunk!”

Sok menyasszonynak ez az első gondolata, de kevesen valósítják meg tervüket a végén, habár már mi is láttunk jól működő megoldásokat. Ha komolyan ezt szeretnéd, akkor érdemes átgondolni a következőket:

 • Az esküvődig hátralévő napokban valóban tudsz elegendő időt arra fordítani, hogy megtervezd a dekorációt és beszerezd hozzá a kellékeket?
 • A Nagy Napon valószínűleg nagyon korán kell felkelned, hogy elkészüljön a dekoráció, ezt bele kell kalkulálni a napirendbe.
 • Amennyiben egy rokont/barátot bízol meg a feladattal, nem-e túl nagy teher ez a számára, tud-e így is gondtalanul veled ünnepelni?
 • Nem lesz-e ez egy plusz stressz tényező, ami miatt nem tudod maximálisan jól érezni magadat ezen a fontos napon?

De akkor hogyan spóroljak a dekorációmon?

 • Válassz szezonális virágokat!
 • Vágott virág helyett költséghatékonyabb alternatívák: selyemvirág, papírvirág.
 • Ha nem fontos Neked, hogy megőrizd a menyasszonyi csokrod, akár bérelhetsz is! Erre például a mi papírvirág csokrainknál is van lehetőség.
 • A kevesebb néha több: nem mindig kell, hogy minden roskadozzon a dekorációtól. Ha szép a helyszín, kevesebb díszítés is elegendő.
 • A vendégajándék lehet egyben dekoráció is! Például cserepes növények formájában, vagy egy szál papírvirág a tányéron.
 • Válassz olyan szolgáltatót, aki szolgáltatásait nem külön-külön, hanem csomagban árazza, így általában olcsóbb!
 • Ha egy szolgáltatótól több szolgáltatást veszel igénybe, általában kapsz kedvezményt. Ez nálunk is így van 😉

További csodás tervezgetést kívánunk, és sose feledd, hogy maga a készülődés is majdnem ugyanolyan fontos, mint az esküvő, ezért élvezd ki minden percét 😉