Az esküvők megörökítése során mindig arra törekszünk, hogy az adott szituációt a lehető legjobban, legszebben mutassuk be. Ám fotósként és videósként hozott anyagból dolgozunk: vannak dolgok, amire nincs befolyásunk. Eddigi tapasztalatainkat felhasználva összegyűjtöttük, mit tehettek Ti azért, hogy az esküvőtökön a lehető legszebb fényképek és videók szülessenek.

1. Jegyes fotózás

A jegyes fotózás célja elsősorban nem az, hogy még több szép fotó készüljön kettőtökről (habár ez sem egy rossz szempont 🙂 ), sokkal inkább az, hogy összeismerkedjetek a fotósotokkal és azzal a helyzettel, amikor órákon keresztül fotóznak Titeket. Teljesen mindegy, mennyire tartjátok magatokat fotogénnek, ha sikerül ellazulni és természetes módon viselkedni a fotózás során, akkor szuper képek fognak születni.

2. Előkészületek helyszíne

Ma már az esküvői fotózás és videózás elengedhetetlen része az előkészületek megörökítése, ezért nem mindegy, hogy a smink, haj elkészítése és az öltözés milyen körülmények között zajlik. Lehetőségeitekhez mérten a legjobb, ha világos, letisztult és tágas helyszínt választotok.

3. Segítők

A menyasszony öltöztetésében általában édesanyja, tanúja, koszorúslányai segédkeznek, de kevesen gondolnak arra, hogy ezzel a megbízással tulajdonképpen egy sor fotón és videón ők is szerepelni fognak. Ha figyelünk arra, hogy a segítők már a menyasszony előtt kiöltözzenek, ki legyenek sminkelve, akkor sok csodás és megható közös pillanatot örökíthetünk meg már az előkészületek alatt. A közeli fotókon sokszor a kezek kapnak fontos szerepet (gombok begombolása, fűző), ezért jó, ha nincsenek oda nem illő dolgok (pl. fesztivál karszalag 😉 ) a segítők kezén.

4. Megfelelő időbeosztás

Nem csak saját jó hangulatod, de a fotók és videók szempontjából is jó, ha nincs rohanás. Megszokott, hogy a tervezetthez képest van egy kis csúszás, ezt érdemes mindig belekalkulálni a programba, így elkerülhető az idegeskedés. Ha a programpontok közül a lehető legtöbbet egy helyszínre szerveztek, megspóroljátok az utazások idejét és nem érhet kellemetlen meglepetés pl. forgalmi dugó. Legyen elég idő az előkészületekre, a kreatív fotózásra, a ruha, a gyűrűk, a csokor, a dekorációk lefotózására. Minél több idő áll rendelkezésünkre, annál jobban ki tudjuk bontakoztatni kreativitásunkat és annál szebb felvételeket készíthetünk.

5. Ne fotózz!

Napjaink egyik gyakran felmerülő problémája az esküvőfotósok körében, hogy a násznép különféle tagjai olyan vehemenciával próbálják saját kis eszközükkel megörökíteni az eseményt, hogy ebben akadályozzák az erre felfogadott, munkáját végezni próbáló szolgáltatót. Ha úgy gondoljuk, hogy a vendégseregben lesznek ilyen beállítottságú, jóindulatú rokonok, érdemes felhívni a figyelmet valamilyen módon arra, hogy ezúttal hagyják otthon dokumentálási kedvüket és ehelyett inkább élvezzék a programot. (A kép csak illusztráció, szelfizni természetesen bárkinek szabad 🙂 )

6. Lassan!

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a szertartás alatti legfontosabb momentumokat (gyűrűhúzás, csók, aláírás) lassan csináljátok, mert így biztos, hogy lesz róla jó fotótok. Erre a tanúk figyelmét is érdemes felhívni.
Jó, ha figyeltek arra is, hogy a hajatok vagy a fátyol ne hulljon az arcotokba, mert sokkal szebb, ha a fotón nem csak egy hajzuhatag látszik belőletek 😉

7. Szülőköszöntés

A szülőköszöntés általában az egyik legmeghatóbb pillanat szokott lenni a szertartás során, sok szép érzelmet kaphatunk ekkor lencsevégre. Nagyon fontos, hogy a szülőket külön-külön köszöntsétek, mert egyszerre kétfelé nagyon nehéz fotózni/videózni.

8. Egy jó ceremóniamester/vőfély

Mindenkinek javasolni szoktuk egy ceremóniamester vagy vőfély felkérését (részben saját hibánkból okulva 🙂 ), egyszerűen azért, mert ahhoz, hogy Ti jól tudjátok érezni magatokat, kell valaki, aki mindent összefog és intéz. A jó CM vagy vőfély odafigyel arra is, hogy a fotóst és videóst időben tájékoztassa minden fontos eseményről, és ötleteivel hozzájárulhat ahhoz, hogy még jobb fotók szülessenek.

9. Kreatív fotózás

A kreatív fotózás esetében három opcióból tudtok választani, mindhárom rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal.

  • Az esküvő napján, a szertartás előtt. Előnyök: viszonylag nyugodt körülmények, van elég idő. Hátrányok: általában déli órákra esik, nincsenek jó fények, nyáron nagyon meleg van.
  • Az esküvő napján, szertartás után. Előnyök: jobb fények. Hátrányok: sokszor rohanós, idegeskedős, mert vissza kell menni a násznéphez minél hamarabb.
  • Másik napon (esküvő napja előtt vagy után). Előnyök: nyugodt körülmények, jó fények, több helyszín lehetőség, sok idő. Hátrányok: ruha, haj, smink kell arra a napra is.

Fotósként természetesen mi a harmadikat szeretjük legjobban, de ez plusz költségekkel járhat, ha viszont valaki szemfüles és esetleg a próbasminket, hajat erre a napra tudja időzíteni, a ruhát pedig pár nappal előbb elhozni, akár ingyen is meg lehet oldani.

10. Party fények

Munkánk során fénnyel dolgozunk, ezért fényre mindig szükségünk van, este is. Egy félhomályosan kivilágított terem nagyon hangulatos tud lenni, de fotózni és videózni kevésbé alkalmas. Ezért örülünk, ha legalább a fontosabb események idejére (első tánc, tortavágás) lehetőség van több fényt felkapcsolni a teremben. A leglátványosabb bulifotók fejmagasságban elhelyezett, színes hangulatfények és füstgép használatával születnek. Ha lehetőségetek van ilyen eszközöket beszerezni, azt érdemes fontolóra venni.

Privacy Preference Center